Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • delanopl
    Elegance
    • 2009
    • 831

Enriquez, nie do końca :wink: sprecyzuje, czy po UC a przed BlackWax coś jeszcze dodać, jakąś politure etc. ? Bo sam BlackWax ma w sobie podobno sporo środków polerujących :wink:

Komentarz

• DetailerShopP-ń
      Rider
      • 2014
      • 284
      • Octavia III combi (5E5)
      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Nic nie musisz dodawac pomiedzy.
      A o co warto byloby rozbudowac zestaw?
      O glinke (przed UC) i reczny aplikator polerski (do uzycia z UC).
      A zeby nalezycie dbac o efekty pracy - rekawice do mycia.
      I pamietaj o myciu na dwa wiadra
      DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
      https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
      http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• delanopl
        Elegance
        • 2009
        • 831

DetailerShopP-ń, dziękuję :szeroki_usmiech

Komentarz

• zsolpyw
          Elegance
          • 2012
          • 897

Pany, ponoć ma wyjść dedykowany cleaner do Fusso, Soft99. Wiecie coś, czy gdzieś już sprzedają ?
          Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• DetailerShopP-ń
            Rider
            • 2014
            • 284
            • Octavia III combi (5E5)
            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Jak najbardziej, sprzedaja juz
            Cleaner jest calkiem niezly, dosc wydajny i niedrogi.
            DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
            https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
            http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• promader
              Elegance
              • 2010
              • 802
              • Octavia II combi (1Z5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Panowie czym "wygładzić" świeży lakier,żeby wyglądał jak powinien a nie zepsuć go już na samym początku...takie coś jak g6 czy g3 to chyba nie bardzo...? :P może MENZERNA FG400?
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...combi-czcz-vrs

Komentarz

• cianek
                Ambiente
                • 2014
                • 171
                • Octavia II (1Z3)

Koledzy, jak czyścicie zaciski hamulcowe? Kupiłem Iron-X do felg, ale z tego co wyczytałem używając go należy unikać kontaktu właśnie z ... zaciskami hamulca. Jakie macie doświadczenia w temacie, bo w RSie ten kolor coraz bardziej oddala się od czerwonego.

GARAŻ

Komentarz

• staraoctavia
                  Elegance
                  • 2013
                  • 825

Prawdopodobnie farba się "wypieka".
                  Od kilku lat mam pomarańczowe heble i nic się nie dzieje. Nie potrzebują IronX jeśli są systematycznie czyszczone i zabezpieczone.
                  Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Mickul
                    RS
                    • 2010
                    • 2847

Zamieszczone przez promader
                    Panowie czym "wygładzić" świeży lakier,żeby wyglądał jak powinien a nie zepsuć go już na samym początku...takie coś jak g6 czy g3 to chyba nie bardzo...? :P może MENZERNA FG400?
                    Rupes UHS

Komentarz

• gusiak11
                      L&K
                      • 2013
                      • 1362
                      • Ford

Zamieszczone przez promader
                      może MENZERNA FG400?
                      moze być, lepsza jest 300 na padzie z mikrofibry Megsa i maszyna DA
                      http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• promader
                        Elegance
                        • 2010
                        • 802
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mickul, gusiak11, dzięki coś będę musiał wyrzeźbić...
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...combi-czcz-vrs

Komentarz

• darek_w
                          Ambiente
                          • 2015
                          • 100
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez staraoctavia
                          G1 bardzo dobry środek, G4 również
                          Jeżeli producent: "Zalecamy użycie G4 przed nałożeniem powłok G1 i G3 na każdej szybie, oprócz nowych aut" to czego użyć przed nałożeniem G1 w nowej O3 ?
                          O3 STYLE+AMAZING

Komentarz

• Mickul
                            RS
                            • 2010
                            • 2847

Też użyć G4 dla pewności lub Glass Polisha z Auto Glymu. Ewentualnie IPA lub denaturat (podobno)

Komentarz

• Gladzik
                              Classic
                              • 2014
                              • 34

zastanawiam sie jaki wybrac wosk dla mojej skodinki.
                              Poradzcie cos ciekawego
                              dodatkowo pytanie odnosnie wyboru wosku to wybierac do jasnych czy do ciemnych kolorw?
                              kolor skodinki to szary quartz metalizowany i mam zagwozte bo sa woski do jasnych i szarych albo do ciemnych ja sie bardziej sklaniam do ciemnego ale naprostujcie mnie jak cos
                              Lepiej komus wejsc w droge niz w ....

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez Gladzik
                                zastanawiam sie jaki wybrac wosk dla mojej skodinki.
                                ile kasy możesz przeznaczyć ? Na czym ci najbardziej zależy (look, czy trwałość)?
                                Czarny Elegance

Komentarz

• Gladzik
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 34

najlepiej wyposrodkowane ale look>trwalosc
                                  kasa bez szalenstwa :P czyli woski po 1k odpadaja
                                  Lepiej komus wejsc w droge niz w ....

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

W takim razie polecam Zymola Carbon (199zł) + podkład pod niego HD Cleranse (115 zł). Po nałożeniu tego tandemu (po wcześniejszym odpowiednim przygotowaniu powierzchni lakieru) będziesz mógł się cieszyć pięknym połyskiem i głębią koloru oraz niezłą trwałością ( ta w dużej mierze, jak zawsze, zależy od jakości przygotowania powierzchni).
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dla początkującego "dbacza" odradzałbym cleaner z Zymola - efekt jest po nim fajny, ale sama aplikacja i ścieranie - upierdliwe na maksa. Cleaner szybko zasycha, wymaga praktycznie całkowitego wypracowania, a więc nadaje się (wg mnie) jedynie do aplikacji maszynowej. Ręcznie, na początku lepiej zastosować coś łatwiejszego "w obsłudze" - np. DodoJuice Supernatural Micro Prime. Ostatnio, nie mając pod ręką maszyny, bawiłem się nim ręcznie, na aplikatorze z MF. Dobrze doczyścił lakier, dał trochę blasku i wyciągnął ziarno z metaliku. Praca łatwa i "przyjemna" (jeżeli przyjemna jest ręczna praca cleanerem) . Fakt - efekt był słabszy, niż po HD -Cleanse, ale nie było źle. A jeśli ma być łatwo, efektownie i w miarę trwale - polecam duet od CG: Black Light + V7. Potem tylko co 2-3 mycia V7 i jest look przez 2-3 miesiące.
                                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Pixon
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 541
                                        • Fabia (NJ3)

Panowie, mam ogromny problem. Dbałem o auto, uważałem itp. Aż tu nie z tego ni z owego nasrał mi jakiś gołąb. Auto stało tak pod blokiem z tydzień czasu, niestety byłem wtedy nieobecny. W dzień wygrzewało się na słońcu, nocą stygło. Dodatkowo kurz.
                                        Po powrocie z delegacji zauważyłem te kupska, pojechałem na myjnie, spłukałem ciśnieniem i umyłem ładnie cały samochód. Niestety plama, odbarwienie? na lakierze zostało. Próbowałem to zmyć APC rozcieńczonym, później nierozcieńczonym, benzyną ekstrakcyjną, glinką i nic. Dalej siedzi.

Czy muszę z tym już teraz żyć? Czy jest jeszcze jakaś sztuczka. Prócz lakiernika oczywiście...

jak przejadę palcami po lakierze czystym to w tym miejscu jest jakby bardzo lekko chropowaty lakier.
                                        Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• Eidos71
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2050
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pixon - jedynym wyjściem jest korekta lakieru na elemencie, który oszpecił "dachowy obsraniec". Ptasia kupa wżarła się w klar - myślę, że spolerowanie elementu (spróbowałbym nawet jakimś "one stepem") powinna naprawić (lub przynajmniej poprawić) defekt lakieru.
                                          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                          MOJA FURKA

Komentarz

• Pixon
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 541
                                            • Fabia (NJ3)

Eidos71, dziękuję za fachowe podejście. Ponieważ piszesz z kompletnym amatorem mógłbyś jeszcze doradzić środek ten one step? Czy masz na myśli np. Meguiar's Ultimate Compound i do tego pad gąbkę ? Czy jeszcze coś innego?
                                            Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• staraoctavia
                                              Elegance
                                              • 2013
                                              • 825

Będę większym pesymistą. Sądzę, że po takim czasie tylko lakierowanie.
                                              Właśnie robimy Skodę, która miała kilka kup - nawet cięcie papierem ściernym nie dało pożądanego efektu. Wżarło się do podkładu.
                                              Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pixon - może być tak, jak napisał staraoctavia, że pozostanie jedynie lakierowanie elementu. Jednak nie przekonasz się, dopóki sam tego nie sprawdzisz. Jeżeli chodzi o środek typu "one step", ręcznie niewiele zdziałasz - jest to środek polerski do stosowania maszynowo, a więc za pomocą polerki. Oczywiście możesz próbować ręcznie (np. tricolorem, lub za pomocą ręcznego uchwytu do padów + odpowiednie pady polerskie - ale czeka Cię trochę pracy i zmęczenie ręki/rąk). Wydaje mi się, że UC zbyt wiele nie zdziałasz - tutaj wolałbym próbować Schollem S3 Gold, lub delikatniejszym A15. Jest szansa na jakiś wynik ręcznie (bez maszyny), gdyż nie będziesz robił całego nadwozia, a jedynie pracował na jednym elemencie. Aby bardziej liczyć na pozytyw, można też najpierw podziałać papierkami wodnymi o odpowiedniej gradacji, a później zakończyć pastą (np. moim ostatnim "odkryciem" - CarPro Fixer, jednak praca maszynką). Jednak - przyznaję - staraoctavia jest (moim zdaniem) profesjonalistą w detailingu i lepiej zwróć się do niego o poradę Ja jestem tylko skromnym amatorem z cząstką doświadczenia w detailingu :wink:
                                                MOJA FURKA

Komentarz

• bishop
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1430

Ostatnio skończył mi się Briliant Nielsen na opony, ...uff , dobry srodek ale nakładanie /bawiłem się gabką lub pędzelkiem/, niby raz na 3miechy , ale po każdym myciu opony i tak trzeba przetrzeć.
                                                  Co by tu kupić, bo mi się czasy przypomniały gdzie spaikiem' obleciało w 10s wszystkie, fakt na tydzień starczało, ale to było kiedyś.

Komentarz

• Eidos71
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2050
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Od wiosny moim "numero uno" wśród dressingów do opon jest Gyeon Q2 Tire. Ma płynną konsystencję i można go aplikować atomizerem, ale i tak rozprowadzam go pędzelkiem, lub kawałkiem gąbki (np. zmywakiem kuchennym, lub aplikatorem do dressingów). Efekt (przyczernienie opony) i trwałość - wg mnie - na 6-tkę.
                                                    Polecam też WaletPro Black To The Future. Ten dressing jest w pudełku (jak wosk), ma konsystencję kremu, więc aplikacja tylko aplikatorem, ale efekt i trwałość również na wysokim poziomie.
                                                    MOJA FURKA

Komentarz

Pracuję...